Termeni generali contract expeditie

Termeni generali contract expeditie

1. Generalitati si definitii

1.1. Prin Casa de expeditii, in sensul prezentelor conditii generale, se intelege orice intreprinzator, care, din ordinul si pe seama unui comitent (client), face sa se transporte, adica sa se organizeze un transport de marfuri, fara sa fie el insusi transportatorul. In organizarea transportului, pe langa transportul propriu-zis, se includ si activitati conexe acestuia, cum ar fi: depozitarea marfii, obligatiile vamale (declaratii s.a.), controlul marfurilor, executarea dispozitiilor privind incasarea sumelor cuvenite comitentului (client).

1.2. Clientul este orice persoana juridica si/sau fizica, detinator si/sau care drept de dispozitie asupra unei cantitati de marfa si solicita efectuarea transportului acesteia, inclusiv operatiuni conexe transportului. Clientul este cel care plateste sau garanteaza plata pretului transportului si al operatiunilor legate de acesta.

1.3. Organizarea transportului se face in baza si in conditiile contractului de expeditii, incheiat intre client si casa de expeditii.

1.4. Se considera drept contract incheiat si comanda clientului adresata casei de expeditii, urmata de acceptarea acesteia. Comanda si acceptarea pot fi transmise prin posta, telex, fax sau pe cale electronica. Comanda trebuie sa contina elementele necesare care sa permita organizarea si efectuarea transportului, precum si a operatiunilor conexe de catre casa de expeditii.

1.5. Casa de expeditii nu este obligata sa verifice exactitatea documentelor puse la dispozitie de client (facturi comerciale, liste specificative etc.), care are responsabilitatea modului de intocmire si a corectitudinii acestora.

1.6. Clientul este obligat sa transmita in scris casei de expeditii instructiuni precise daca solicita conditii speciale de livrare a marfii. Instructiunile sunt supuse acceptului casei de expeditii. Totusi, acestea se considera acceptate daca, dupa primirea acestora de catre casa de expeditii, s-a trecut la executare.

1.7. Partile sunt libere sa convina expres in contractele incheiate si alte clauze, decat cele prevazute in prezentele conditii generale, pe care le pot inlocui, modifica sau exclude dupa caz.

2. Obligatiile casei de expeditii

2.1. Casa de expeditii va depune diligentele necesare pentru organizarea transportului si efectuarea operatiunilor conexe, potrivit instructiunilor clientului, astfel cum au fost convenite, precum si pentru protejarea pe tot parcursul executarii a intereselor acestuia.

2.2. Daca nu s-a convenit altfel, casa de expeditii are dreptul sa- si aleaga in mod liber subexecutantii, precum si modurile de transport si mijloacele folosite.

2.3. Sarcina probei privind instructiunile speciale date casei de expeditii incumba clientului.

2.4. Persoanele intermediare sau subexecutantii la care recurge casa de expeditii pentru executarea obligatiilor sale sunt considerate acceptate de client.

2.5. In cazurile in care casa de expeditii, in calitate de comisionar, incheie cu carausi contracte de transport, in nume propriu dar pe seama clientilor, pentru raspunderea fata de acestia, pentru daunele produse in executarea transportului, pentru care este angajata raspunderea carausului, casa de expeditii nu va putea fi tinuta responsabila, fata de client, la mai mult decit datoreaza carausul.

2.6. Contractelor de transport incheiate de casele de expeditii cu carausi, le sunt aplicabile prevederile Conventiei referitoare la contractul de transport international de marfuri pe sosele CMR, semnata la Geneva, Elvetia, la 19 mai 1956 la care Romania a aderat prin Decretul nr. 451/ noiembrie 1972, publicat in Buletinul Oficial, Partea I din 6 decembrie 1972 si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2011, privind transporturile rutiere, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. Obligatiile clientului

3.1. Marfa trebuie sa fie predata ambalata, marcata, etichetata, astfel incat sa reziste operatiunilor de transport si/sau celor conexe si sa poata fi livrata destinatarului potrivit contractului si conform uzantelor.

3.2. Casa de expeditii nu raspunde pentru daunele ce ar decurge din absenta, insuficienta sau defectuozitatea ambalajului, marcarii si/sau etichetarii marfii, precum si din lipsa unor informatii corespunzatoare cu privire la natura sau insusirile particulare ale marfii.

3.3. In cazul constatarii, la destinatie, de pierderi, avarii sau orice pagube produse marfii, inclusiv cele produse de intarzierea transporturilor, destinatarul sau cei care receptioneaza marfa au obligatia sa procedeze la constatarea daunelor si la indeplinirea formalitatilor ce se impun, inclusiv la formularea de rezerve legale fata de transportator, precum si sa ia alte masuri care sa asigure conservarea dreptului la reclamatii si actiuni in vederea recuperarii daunelor.

3.4. Clientul suporta consecintele, indiferent de natura lor, rezultate din transmiterea de documente gresite, incomplete sau de neaplicat, ori de furnizarea lor cu intarziere.

3.5. In cazul in care casa de expeditii angajeaza in contul clientului operatiuni vamale, clientul este cel care garanteaza comisionarului vamal plata taxelor de vama si amenzile ce s-ar datora, determinate de furnizarea unor instructiuni sau documente eronate.

3.6. In caz de refuz al marfii de catre destinatar sau in caz de absenta a acestuia, indiferent de motiv, clientul este obligat sa suporte cheltuielile initiale, cat si cele suplimentare, efectuate sau angajate de casa de expeditii.

3.7. In cazul stationarii neproductive a mijlocului de transport din vina Clientului, la fel ca si neasigurarea de catre Client sau a destinatarului a nepermiterii stationarii neproductive a mijlocului de transport in locul incarcarii sau descarcarii, clientul este obligat sa suporte cheltuielile initiale, cat si cele suplimentare, efectuate sau angajate de casa de expeditii, cu conditia sosirii mijlocului de transport corespunzator in locul de incarcare/descarcare conform programarii prealabile.

4. Responsabilitatea casei de expeditii

4.1. Casa de expeditii, oricare ar fi calitatea sa de intermediar (concesionar, mandatar) raspunde numai pentru daunele produse prin greselile proprii, ce pot fi imputate atat ei, cat si prepusilor sai.

4.2. Casa de expeditii nu raspunde pentru faptele tertilor, cum ar fi subexecutantii sai (transportator, intermediar etc.) cu exceptia cazurilor in care o greseala in alegerea acestora ar putea sa ii fie imputata. In acest din urma caz, raspunderea casei de expeditii nu poate depasi limitele raspunderii tertilor.

4.3. Daca raspunderea casei de expeditii este angajata pentru avaria sau pierderea marfii, ca urmare a faptei proprii, cuantumul despagubirilor datorate se stabileste in raport cu valoarea normala a marfii din momentul luarii in primire.

4.4. Totusi, in cazurile in care responsabilitatea casei de expeditii este angajata in conditiile aliniatului precedent, aceasta este strict limitata, neputand depasi:

4.4.1. pentru pagubele provocate mărfii, din pierderi sau avarii și pentru toate consecințele care ar putea decurge din acestea – 2,5 USD/kg, cu o limită maximă de – 1600 USD/colet, indiferent de greutate, natură și dimensiune, și de – 50000 USD/expediție. Pentru expedițiile în vrac, despăgubirea nu poate depăși – 2,5 USD/kg marfă lipsă sau avariată, dar nu mai mult de – 50000 USD/expediție;

4.4.2. pentru toate celelalte pagube, inclusiv cele decurgand din intarzierea livrarii, cand este cazul, responsabilitatea sa este limitata la pretul transportului marfii.

4.5. Daca valoarea marfii excede limitele responsabilitatii casei de expeditii, clientul este liber sa aleaga una din urmatoarele masuri:

4.5.1. sa suporte, in caz de daune, riscul rezultat din diferenta dintre responsabilitatea casei de expeditii si valoarea marfii;

4.5.2. sa faca, la incheierea contractului, o declaratie de valoare a marfii care, daca va fi acceptata de casa de expeditii, va ridica limita responsabilitatii acesteia pana la valoarea declarata; in asemenea situatii se vor datora diferentele de pret corespunzatoare;

4.5.3. sa dea instructiuni casei de expeditii pentru incheierea in contul sau (al clientului) a unei asigurari care sa acopere total sau partial riscul, indicand riscul si valoarea asigurata. Aceste instructiuni trebuie date pentru fiecare expeditie in parte.

4.6. Casa de expeditii nu raspunde pentru pagubele indirecte, indiferent de cauza care le-a generat.

4.7. Daca un termen de executare a transportului nu a fost cerut expres de client si acceptat de casa de expeditii, aceasta nu garanteaza o data determinata de sosire la destinatie si nu datoreaza nici o despagubire pentru intarzierea transportului.

5. Transporturi speciale

5.1. In cazul unor transporturi speciale (frigo, marfuri periculoase), casa de expeditii va pune la dispozitia clientului informatiile necesare executarii transportului, variantele de transport, pret, asigurari etc., pe baza carora clientul sa poata conveni, in cunostinta de cauza, contractul de expeditie.

6. Reclamatii

6.1. Reclamatiile impotriva Casei de expeditii pot fi formulate in termenul stabilit de Conventia CMR.

7. Modalitati de executare a contractului

7.1. Pentru fiecare expeditie ce urmeaza sa fie organizata de catre casa de expeditii, clientul va emite o solicitare, numita astfel sau purtand orice alta denumire, din care sa rezulte neindoielnic comanda ferma adresata casei de expeditii de a executa in numele sau expedierea unor marfuri catre o anume destinatie, tipul expeditiei (import sau export), tarile intre care se desfasoara expeditia (daca este cazul), forma de ambalare a marfurilor (colete, paleti, etc), dimensiunile acestora, cantitatea si tipul marfurilor transportate, tipul transportului (camion complet sau grupaj), loc de incarcare, persoana de contact la incarcare, data incarcarii, vama la locul de incarcare si comisionarul vamal agreat (daca este cazul), loc de descarcare, data descarcarii, persoana de contact la descarcare, vama la locul de descarcare si comisionarul vamal agreat (daca este cazul), conditii speciale de asigurare a integritatii marfurilor in timpul transportului (chingi, bare, etc), beneficiarul expeditiei, pretul agreat al expeditiei, numele si calitatea celui care trimite solicitarea de expeditie in numele clientului precum si orice alte elemente pe care clientul le considera necesare pentru buna desfasurare a expeditiei. In cazul in care din solicitare lipsesc elemente, si din aceasta cauza se produc pagube clientului sau tertilor contractanti ai clientului, aceste pagube nu pot fi puse in sarcina casei de expeditii.

7.2. In urma solicitarii emise de client, casa de expeditii va confirma in scris clientului ca va executa expeditia in conditiile precizate, si va trece imediat la executarea ei.

7.3. Dupa incheierea expeditiei, casa de expeditii va transmite prin posta, telex, fax sau pe cale electronica catre client, factura de transport si copie CMR.

8. Conditii de plata

8.1. Plata transportului si a celorlalte servicii se face de catre client pe baza facturii emise de casa de expeditii.

8.2. In cazul in care, pe langa suma agreata in solicitarea clientului, casa de expeditiiul mai efectueaza o serie de cheltuieli strict necesare indeplinirii obligatiei sale de a face ca marfurile sa ajunga la destinatie (plata formalitatilor vamale, taxe de drum, etc.), cheltuieli in legatura cu care partile nu au convenit, clientul accepta ca aceste sume sa fie facturate impreuna cu costul expeditiei, si se obliga sa le plateasca. La cererea clientului, casa de expeditiiul va face dovada acestor cheltuieli prin copia documentelor de plata.

8.3. Factura emisa conform dispozitiilor prezentului contract va fi achitata de client conform termenului de plata agreat de parti.

8.4. Daca s-a convenit plata in mai multe rate, neplata unei rate datorate atrage in mod automat exigibilitatea intregii sume datorate.

8.5. Pentru intarzierea platii, clientul datoreaza penalitati de 0,40% din valoarea sumei, pentru fiecare zi de intarziere.

9. Dreptul de gaj si dreptul de retentie al casei de expeditii

9.1. Casa de expeditii are, pentru toate creantele sale actuale sau anterioare rezultate din prestatii executate pentru client, un drept de gaj si retentie asupra marfurilor si asupra oricaror alte valori apartinand acestuia, care se gasesc in posesia sa.

10. Forta majora

10.1. Forta majora exonereaza de raspundere partea care o invoca, pe toata durata producerii acesteia.

10.2. Indeplinirea contractului va fi suspendata in perioada de actiune a fortei majore, dar fara a prejudicia drepturile ce li se cuveneau partilor pana la disparitia acesteia.

10.3. Sunt considerate cauze de forta majora imprejurarile independente de vointa partilor, survenite dupa incheierea contractului, imprevizibile si de neinlaturat si care atrag imposibilitatea absoluta de executare totala sau partiala a obligatiilor contractuale, astfel cum sunt prevazute de legislatia in vigoare.

10.4. Partea contractanta care invoca forta majora are obligatia ca in termen de 5 zile de la aparitia ei s-o aduca la cunostinta celeilalte parti printr-o notificare scrisa, iar in termen de 10 zile este obligata sa remita un document relevant emis de catre organele competente prin care acestea atesta existenta unei asemenea situatii.

10.5. Partea care se afla in imposibilitatea neexecutarii obligatiilor contractuale din cauza producerii unui eveniment de forta majora are obligatia de a lua masurile necesare in vederea limitarii consecintelor acestuia.

11. Clauza arbitrala

11.1. In lipsa unor prevederi contrare convenite, litigiile dintre client si casa de expeditii sau dintre aceasta si partile indreptatite legal, ramase nesolutionate pe cale amiabila, sunt de competenta organelor judecatoresti din localitatea unde isi are sediul Casa de expeditii.

11.2. Raporturile juridice dintre casele de expeditii si clienti, generate din aplicarea acestor conditii generale, sunt reglementate de legislatia din Romania.

12. Rezilierea contractului

12.1. Nerespectarea obligatiilor asumate prin prezentul contract de una din parti da dreptul partii lezate de a cere rezilierea contractului si de a pretinde daune – interese.

12.2. La rezilierea contractului sau comenzii de transport cu mai putin de 2 zile lucratoare pina la momentul efectuarii transportarii, partea care a initiat rezilierea contractului va achita celeilate parti daune intererese egale cu marimea daunelor produse.

12.3. Prezentul contract poate fi reziliat prin acordul scris al partilor sau unilateral de oricare dintre parti cu un preaviz scris de 30 de zile.

12.4. Rezilierea prezentului Contract nu va avea niciun efect asupra obligatiilor deja scadente intre Parti.

12.5. Prezentul contract intra in vigoare din momentul semnarii si este valabil pina la rezilierea lui sau pana la indeplinirea de fiecare dintre parti a obligatiilor ce ii revin din prezentul contract.